san sebastián

san sebastián

San Sebastian on rakkautta. Kaupunki, jossa on kaikkea. Riippuu toki, mitä kaikki kenellekin meinaa. Mulle riittää, että paikassa yhdistyy kaupunki- ja rantaloma. San Sebissä saa kaupan päälle surffimahdollisuuden ja mielettömän ruokakulttuurin.

Miten tänne pääsee? No ei ainakaan suoraan lentämällä. Voit lentää Bilbaoon, joka on nasta paikka sekin ja ajaa autolla tai dösällä 1,5h San Sebiin. Tai tehdä niin kuin me ja lentää Madridiin (jonne pääsee todella halvalla) ja ottaa sieltä juna kohteeseen. 5,5h matka taittuu kivasti, jos siis tykkää matkustaa junassa.

Hotellivinkkejä ei tähän hätään löydy, sillä tällä kertaa me asuttiin AirBnb kämpässä.

Mutta (lempi)asiaan eli ruokaan. Pintxokset! Lähes jokainen baari on iltaisin pulloillaan ”pientä naposteltavaa” eli huikeita makuja mini-koossa. Kun paikalliset nautti aperetivonsa lasillisen ja yhden pintxon muodossa, me ahmittiin niitä kaksin käsin. Ja hyvä niin! Vaikka mieheni vaati viimeisenä päivänä jo annosruokaa eikä vaan pientä purtavaa, itse olisin pärjännyt noilla ”voikkareilla” ja tortillalla vielä toisenkin viikon.

Moleculen igssä onkin jo oma top-lista pitxos-mestoista, joka aika lailla täsmää Michelin guiden vinkkien kanssa. Laitetaan se tännekin, niin tiedätte minne mennä syömään.

1. Nestor. Ei sattumalta ykkönen. Rafla tarjoaa vain kolmea annosta - tomaatteja, paprikoita ja pihviä. Jos tulet heti paikan avautuessa on mahdollisuus maistaa mestareiden tekemää tortillaa ja se on just niin hyvää kun osaat kuvitella. Jos sitä siis tarjotaan - ota, älä ujostele. Ja tilaa kaikkia kolmea muuta safkaa. Pihvi voi tuntua liioittelulta, mut se ei oo. Se on parasta luu-pihviä, mitä tulet syömään. Täällä kaikki on niin korutonta ja just siksi ihanaa.

2. Borda Berri. Tää oikeastaan jakaa ykkösijan Nestorin kanssa. Yhtä lailla kun edellisessä - täälläkään et tule löytämään niitä aiemmin kehuttujani pintxos vuoria, vaan pääset tilaa listalta. Tosin Berrissä on enemmän kuin kolme annosta. Listan saa myös englanniksi, pyydä rohkeasti ja tilaa vaikka kaikki. Tai ainakin risotto baskien vuohenjuustolla ja posket.

3. A Fuego Negro. MacKobe. Miniburgeri kobe-liha pihvillä - best shit.

4. Ja vihdoin ne silmiin kantomattomiin jatkuvat pintxokset löytyy Atarista ja niiden seinänaapurista Surimirista. Pöytä notkuu herkuista, nappaa lautanen, lastaa se täyteen paikallisten kauhistuneista ilmeistä huolimatta, tilaa viini ja mee syömään ulos kirkon portaille. 

5. La Vina. Saatat kuvitella, että olet nyt täynnä, mutta jälkkärille onkin oma maha. Siksi ota suunnaksi La Vina ja herkuttele tarta de quesolla eli juustokakulla. Kaveriksi sopii paikallinen jäkkäriviini basarana.

Syömisen lisäksi suosittelen surffareiden tuijoittamista ja koirien paijaamista Zurriola-rannalla. Samaisen rannan kohdalla sijaitsee Gros niminen alue. Sieltä löytyy kahviloita, kauppoja ja baareja, joissa hengaa (yllättäen) surffareita ja paikallisia. Jos haluaa välttää muita turisteja niin täällä on hyvä olla.

Kävele pitkä lenkki Peine del viento-taideteokselle. Jos olet ajoissa (siis todella aikaisin aamulla) niin saatat kokea hurjan Atlantin yksinäisyydessä. Paluumatkalla nauti aamiainen Cafe de la Conchassa. Ei se kummoinen ole, mutta terassilta aukeaa mieletön näkymä merelle.

Steppaile jokea pitkin kaupungin läpi ja kahvijanon yllättäessä, nauti se appelsiinipuun alla Botanika kahvilassa.

Ihmettele paikallaista kauppahallia Mercado de la Bretxassa ja osta sieltä sitä iberico jamonia. 

Oikeastaan tekisitpä mitä vaan, täällä se tuntuu paremmalta koska baskit, aurinko ja meri.

 

xx Yulia

Porkkanakakku

Porkkanakakku

falafelit

falafelit