coffeelove

coffeelove

Elämäni kolme rakkautta ovat ruoka, viini ja kahvi. Tänään puhutaan jälkimmäisestä.

Suomi kuluttaa miltei eniten kahvia maailmassa (mututuntuma!), silti täällä on lähes olematon kahvikulttuuri. Tämä toki riippuu, miten haluaa kahvikulttuurin määrittää. Kyllähän täällä vedetään seisonutta Kulta Katriinaa viitisen kuppia päivässä työpaikan keittokomerossa. Ja onhan Stadissa muutama erikoiskahvikahvila - muu Suomi jonottakoon tarjouksessa olevaa Juhlamokkaa.

Vaikka Isoroban molemmissa päissä on Espresso House ja joka kadun kulmassa latte-mainos, tiedetäänkö me mitään hyvästä kahvista?

Jos et juo espressoa, koska se maistuu pahalle - olet todennäköisesti vaan saanut huonosti valmistettua espressoa. Kyllä, on mahdollista, että kyse on edelleen henkilökunnan osaamattomuudesta (enemmänkin i don't give a shit-asenteesta) eikä sun makunystyröistä, vaikka olet maistanut kahvia jo viidessä eri paikassa. Sanon nyt tämän ääneen - välittääkö täällä kukaan siitä, mitä ne ojentaa asiakkaalle kupissa? (Jätetään ne muutamat pro-paikat tämän keskustelun ulkopuolelle.)

Let's puhutaan ravintoloista, lounaskahviloista ja isoista ketjuista. Lähes jokaisella on nimikkopaahto, silti kukaan ei ole nähnyt vaivaa henkilökunnan perehdyttämisessä. Kaikki on sijoittanut helposti kymppitonnin kahvikoneeseen, mutta kukaan ei osaa käyttää sitä? Jos espresso on palanutta ja maito tulikuumaa (puhumattakaan kauramaidon laidasta) ei omaa nimeä kantava kahvipussi tai la marzocco paljon auta. Ja ei, kahden tunnin barista kurssi ei tee kenestäkään mestaria. 

Olen vauhkonut tästä asiasta vuositolkulla, mutta muutosta laajalla skaalalla ei ole vielä horisontissa. Sitä odotellessa ajattelin tehdä vähän laskelmia. Jos juon keskimäärin 3-5 kahvia viikossa (ja olen kauracappuccinonaisia) kulutan vuodessa noin 700 euroa kahviin. Jos siis vedät joka aamu laten naamariin, rahaa menee jo lomamatkan verran. SAY WHAT!! Viimeistään nyt jokaisen pitäisi alkaa arvostamaan itseä ja tätä rahan määrää ja palauttaa kaikki shaisse kahvit sinne, mistä ne on tullut. Ehkä jos me kaikki vaaditaan hyvää sumppia, niin sitä alkaa kohta saamaan huoltoasemiltakin?

Kahvinatsi kuittaa!

 

xx Yulia

Kevätsiivous

Kevätsiivous

Dolce vita - Unelmia Italiasta

Dolce vita - Unelmia Italiasta